İş için Rusya’ya gelmeyi fırsat bilip, haftasonu soluğu Moskova’da aldım ve muhteşem Moskova metrosunda kendimi kaybettim 🙂 20 kadar istasyonunu dolaştım, fotoğrafladım ve Moskova’ya yolu düşeceklere Moskova metrosu nasıl kullanılır yazmak istedim 🙂
Moskova’ya adım atmanızla herşey bir anda Kiril alfabesine dönüşüyor ve “Lost in Translation” olabiliyorsunuz 🙂 Bu duruma hızlıca adapte olabilmek aslında göründüğü kadar zor değil.
Öncelikle biraz Moskova metrosunun tarihçesinden bahsedeyim. Moskova metrosu, dünyanın belki de en eski ve en büyük metrolarından biri. Stalin tarafından 1931 yılında inşası başlatılan metronun yapımına Kızıl Ordu ve Komünist Gençlik Birliği’nin binlerce üyesi de katılmış. Moskova metrosu, 2. dünya savaşı sırasında sığınak olarak kullanılmış, bu yüzden de bu kadar derine yapılmış ve neredeyse bütün Moskova halkını içine alabilecek kadar büyüklükte.
Günümüzde 12 hatta, 180’den fazla istasyonla hizmet vermektedir. Aldığınız tek bir biletle metro içerisinden çıkmadan istediğiniz kadar, istediğiniz sürece aktarma yapabilirsiniz.
Metro biletlerini makinalardan 1 ya da 2 binimlik şeklinde alabiliyorsunuz. Makinalarda İngilizce dil ayarı da var. Verdiğiniz paranın büyüklüğüne dikkat edin çünkü para üstünü sadece bozukluk olarak veriyor ve kendinizi benim gibi slot makinası başında büyük ödülü kazanmış gibi hissedebilirsiniz 🙂 Güzel tarafı kredi kartının trink özelliğini kullanabiliyor olmanız. Ödemeyi yaptıktan sonra makina size bir kart veriyor, bu kartı turnikelerdeki ekrana okutarak geçiş yapıyorsunuz. Her iki binimde bir kart mı alacağım, yok mu bunun 10’luğu falan derseniz, açıkçası göremedim. Gişelerden 1,2,20,40 ve 60 binimlik alabiliyorsunuz. Ben günde en fazla 3 kere falan kullandım, zaten şehir merkezinde her yer birbirine yürüme mesafesinde.
Metro içinde free wifi var ama kullanabilmek için lokal bir sim kartınız olması gerekiyor. Eğer varsa; wifiye bağlanınca size bir kullanıcı kodu gönderecek, bu kodu girince internete bağlanabileceksiniz.
Her istasyonda sayaçlar var ve tren istasyondan ayrıldığı an sıfırlanıyor ve süre tutmaya başlıyor. Hemen hemen 1,5 – 2 dakikada bir yeni bir tane geliyor. Adamlar yapmış..
Moskova Metro’sunu kolaylıkla kullanabilmeniz için işte birkaç ipucu :
- Gelmeden önce Kiril ve Latin alfabesi karşılıklarını bir yere not ederseniz, zaman zaman çıkarıp bakmanız size Latin alfabesinde yazılmış bir kelimeyi Kiril alfabesine çevirmenizde kolaylık sağlar.
2. Moskova’ya varır varmaz ilk iş herhangi bir information center’dan bir metro haritası edinilmeli zira o metro haritası sizin elinizden hiç düşmeyecek. Şu linklerden Latince ve Rusça versiyonlarını da indirebilirsiniz.
Moskova Metrosu Haritası_İngilizce
Moskova Metrosu Haritası_Rusça
3. Moskova metrosuna ilk adım attığınızda, size inanılmaz karmaşık gelecek. Öncelikle sakin olun. Her hat, farklı bir renk ve numara ile işaretlenmiş. Her istasyonda sağda ve solda her iki yöne giden metro oluyor. İstasyona geldiğinizde hangi yöne gitmeniz gerektiğini tepenizdeki tabelada yazan istasyon isimlerini Kiril-Latin eşleştirmesi yaparak okuyup, gideceğiniz yönü ona göre tayin ediyorsunuz.
4. Bir an için acaba doğru yöne mi yanlış yöne mi bindim, Allahım ben nereye gidiyorum derseniz, metrodaki anonslara kulak kesilin. Moskova metrosunda eğer anonsu yapan kişi erkek sesi ise, metro hattı şehrin merkezine gidiyor; eğer duyduğunuz kadın sesi ise, şehir merkezinden uzaklaşıyor demektir. Bu olgu; işe çalışmaya giden baba ve eve dönülen anne figüründen çıkmış. Çember şeklinde olan kahverengi ring hattında ise erkek sesi saat yönünde, kadın sesi saatin ters yönünde yol aldığınızı göstermektedir. Baktınız ki yanlış yöne mi binmişsiniz, bir sonraki durakta inip, diğer tarafa geçersiniz, olur biter 😉
5. Birkaç hattın kesiştiği aktarma noktalarında metro istasyonları 3-4 katlı olup, her kattan başka bir tren geçiyor. Diyelim bir aktarma istasyonunda indiniz, iner inmez tabelalara bakın, hangi numaralı hatta nereden aktarılacağınız ok işaretleri ile belirtilmekte. Ok işaretleri sizi merdivenlerle ya bir yukarı ya da bir aşağıya yönlendirecektir. Aynı aktarma noktasındaki farklı renkli hatların istasyon isimleri aynı da olabiliyor, farklı da olabiliyor, dikkat etmek gerek.
6. Herşeye rağmen kayboldunuz. Her metro istasyonunda yürüyen merdivenlerin başında içinde görevlilerin oturduğu kulübeler bulunmakta. İngilizce bilmiyorlar ama yardım etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Zaten bir kere yanlış bindikten sonra olayı çözüyorsunuz.
7. Bazı yeni trenlerde bir sonraki istasyonu gösteren ışıklar bulunuyor ama eski trenlerde yok. Onlarca kez bindiğim metroda sadece iki kez, İngilizce anonsa denk geldim. Demek ki adamlar çalışıyor ama daha oldukça zaman var.
8. İstasyondan çıkmak istediğiniz zaman aşağıdaki tabelayı takip ediniz, metro maceranız burda sona eriyor 🙂
Rus halkı biraz konservatif ve kültürlerini korumaya çalışıyorlar. Bu sebeple herşeyin Kiril alfabesinde olmasını anlayışla karşılıyorum ve saygı duyuyorum. Zaten ben macerayı seven biri olduğumdan, Moskova metrosunda yönümü bulmaya çalışmaktan acayip keyif aldım 🙂